Trigger point terapija

Trigger točke (sprožilne točke) ali mišični vozli so občutljive točke v mehkem tkivu. Večina iz med njih so mioafascinalne prožilne točke. Te boleče točke so tako pogoste kot mozolji. Pogosto so zaskrbljujoče boleče, zdi se da »rastejo kot plevel« okoli poškodb. Lahko so glavni razlog bolečin v ramenih, vratu in hrbtu, včasih pa tudi v mišicah nog.

Veliko je možnih vzrokov za nepojasnjene bolečine, toda trigger (sprožilne) točke ljudem mnogokrat pomenijo rešitev nepojasnjene uganke in njihova sprostitev pomeni veliko olajšanje omenjenih bolečin.

Trigger point terapija se izvaja s pritiski na te točke, kar povzroči razbremenitev in olajšanje. Je napredna terapija za ljudi s številnimi trdovratnimi bolečinami, ki jih povzročajo trigger točke.

Trigger point terapija ni čudežno zdravilo za kronične bolečine – vendar pomaga.

In vendar je dobra terapija s trigger točkami podcenjena. Lahko je varna pomoč pri številnih običajnih bolečinskih težavah, ki se ne odzivajo na karkoli drugega. Trigger točke lahko pojasnijo številne hude in nenavadne bolečine.

Imate nepojasnjeno bolečino, ki se je nekega dne kar pojavila sama od sebe? Seveda je lahko kaj resnega, vendar je bolj verjetno, da gre za trigger točke.

Pogosto se v mišicah pojavlja bolečina, ki ni v neposredni bližini  trigger točke. Ta bolečina, ki se širi od trigger točke na drugo lokacijo je “posredovana bolečina”. 

Tu je še nekaj drugih primerov posredovane bolečine, ki lahko vodi do napačne diagnoze. Ni nujno, da bolečina opredeljuje določeno vrsto diagnosticirane bolezni

Išias (bolečina v zadnjici in nogah) je pogosto posledica bolečine v piriformisu ali drugih glutealnih mišicah in ne z draženjem šiatskega živca. Tako so nekatere vrste živčnih problemov zamenjane za trigger točke.

Bolečina v vratu in ramenih, tenzijski glavoboli. To so najbolj pogosti pokazatelji trigger točk v predelu zgornjega dela hrbta.

Krpalni kanal pogosto povzroča bolečo mišico v pazduhi

Kronična bolečina v čeljusti, zobobol, ušesa, sinusitis, zvonjenje v ušesih (tinitus) in omotica so lahko simptomi sprožilnih točk v mišicah okrog čeljusti, obraza, glave in vratu.

Vneto grlo ali težave s požiralnikom pogosto povzročijo ali poslabšajo sprožilne točke kjerkoli okoli grla.

Teniški komolec je prav tako lahko posledica trigger točk

⦁ Trigger točke so zelo pogost pojav po poškodbah mišic in skeleta, pri preobremenitvah in ponavljajočih se gibih. 

 
Close Menu
Call Now ButtonNaroči se